Manapság egyre több szó esik a gyerekvállalás, az anyaság és a munka, a karrier összehangolásáról. A különböző feladatokban és szerepekben való helytállás nem egyszerű feladat, de mindenekelőtt önmagunkkal kell tisztában lenni, hogy számunkra mi a fontos mitől érezzük magunkat elégedettnek és sikeresnek. A sokat emlegetett életvezetési stratégia vagy karrierterv megléte nagyon fontos, de lényeges, hogy azt rugalmasan tudjuk kezelni. Következő riportalanyunk negyven éves korára tart ott a karrierépítés során, mint más kollégái öt tíz évvel korábban.

Mennyi időt töltött otthon anyaként? 

11 évet voltam otthon a három gyermekemmel, mivel számomra lényeges volt, hogy mindegyikkel a lehető legtöbbet foglalkozzam. Fontos volt az a tudat, hogy anya vagyok és minden időmet a gyerekeimnek szentelem. Ugyanakkor tudatosan foglalkoztam azzal, hogy ha már mindegyik gyermekem iskolába, óvodába jár, munkába álljak.

Hogyan tervezte a visszatérést, hiszen 11 év kihagyás hosszú idő?

Iskolákba jártam és több irányba képeztem magam. Nem csak egyféle visszatérést tervezetem, hanem kész voltam rá, hogy különböző utakon tudjak elindulni. A gyerekvállalás előtt kézművességgel foglalkoztam, jelenleg pedig egyetemen oktatok. A munkába állás során az alkalmazkodás a megváltozott viszonyokhoz, az anya a feleség a háziasszony és a dolgozó nő, szerep összehangolása, szintén tudatos felkészülés mellett volt zökkenőmentes.

Voltak jó példák melyek mintául szolgáltak?

Nem jó másokhoz hasonlítani magunkat. Célravezetőbb, a saját értékrendünket, terveinket mérlegelni. Én mindig arra törekszem, hogy a lehetőségekhez képest kihozzam a legtöbbet a helyzetből és önmagamból. Természetesen nem könnyű mindenhol azt teljesíteni, amit elvárok magamtól, de mindig mérlegelem, hogy mit tehetek eredményesen azért, hogy könnyebb helyzetben legyek a feladataim ellátásában. A munkába állást összeegyeztettem a nagyszülők nyugdíjba vonulásával és feltérképeztem a rokonokat, barátokat, hogy kire miben számíthatok. A munkahelyemen nem úgy jelentem meg, mint egy kisgyerekes anyuka, hanem mint egy jó szakember. Hét éve dolgozom ugyanazon a helyen, de még mindig van, aki ha megtudja, hogy három gyerekem van, elcsodálkozik.

Mit jelent az ön számára a karrier?

Nekem a karrierépítés nem csak a munkám során elért sikerekről, pénzkeresésről szól, sikeres karrier számomra a különböző szerepek összehangolása, és helytállás ezekben a szerepekben. Nem lehet minden területen - gyereknevelés, háztartás, jó feleség, kiváló munkaerő - ezerszázalékosan megfelelni, valamiből mindig kell alábbadni és ebben is számít a tudatos döntés, hogy mikor melyik tevékenységben lehet egy kicsit lazítani.

Hogyan tud egy anya jó munkaerővé válni?

Fontos, hogy elégedett legyen és törődjön önmagával a külsejével, de ne hanyagolja el a szakmai fejlődést sem. A női lét kiteljesedése az anyasággal válik teljessé és ez a munkavégzés során is megmutatkozhat, mivel felelősségteljesebbekké, lojálisabbakká és megbízhatóbakká válhatnak. Ezek mellett elengedhetetlen, hogy tudatosan tudja szervezni az életét, és ne egy túlhajszolt, fáradt, boldogtalan anya legyen, hiszen az anyaság a legszebb dolog egy nő életében és meg kell tanulni összehangolni a szükségleteink szerint a munka világával. Ha ez nem sikerül, lehet akár szakember segítségét is kérni.

Csimáné Pozsegovics Beáta
Lineo International Consulting Kft.
www.coaching-mediation.hu
 


06/22/2012 11:36pm

First time reading this blog, just wanted to say hi.

ReplyLeave a Reply.