Az utóbbi 50 év egyik legnagyobb problémája a dohányzásról való leszokás. Több száz módszer van, ami segít ebben, mégsem nagyon sikerül leszokni mindenkinek, aki szeretne, illetve nehezen szoknak le azok, akiknek valamilyen úton-módon sikerül. Ez a kérdés most még  aktuálisabbá válik, mint eddig, mivel az új jogszabályok már szinte mindenhol tiltják a dohányzást. Munkahelyen, éttermekben, sőt, még az utcán is, ahol mások is lehetnek, mint például a buszmegállókban. Két pártra szakadtunk, dohányosok és nem dohányosok. 

Évtizedeken keresztül a nemdohányzók szenvedtek, mivel a dohányzók nyugodtan fújták a füstöt és nekik passzív dohányosként ezt el kellett szenvedni. Nagy örömükre megváltozott a helyzet, most már a dohányosok váltak számkivetetté. Most ők szenvednek, mivel a dohányzás egy függőség, szokás, mindennapos rutin, ami most csorbát szenved. Változtatni kell, változni kell, és ez válsággal jár. De hogyan? Már az élet több területén is tapasztaltuk, hogy nem szeretünk változtatni a szokásainkon, nehezen éljük meg életünk nagy válságait. 
És ez egy válsághelyzet a javából. Most már akarva, akaratlanul változtatniuk kell, vagy leszoknak, vagy másképp szervezik napi rutinjukat, hogy „elszigetelt” helyen élni tudjanak szenvedélyüknek. 
Itt jön képbe a coaching, mint egy eszköz, mely támogatja a válságba került embereket, hogy  tovább tudjanak lépni, változtatni tudjanak életmódjukon, ki tudjanak lépni a válságból. A coaching az angol edző, edzés szóból ered, magyar megfelelője a tréner, de mint sok más idegen szó, eredeti nevén kerül be a köztudatba. Vagyis a Coach, egy személyi edző, aki segít egy személyre, vagy csoportra szabott edzéstervet kialakítani, és azt követni, betartani. Gondoljuk csak végig, ha egy tornászról van szó, milyen feladatai lehetnek egy edzőnek? 

Felméri a fizikai és pszichikai képességeit a jelöltnek és az alapján állítja össze a programját.  Amikor megvan a program, azt olyan szinten gyakoroltatja a tornásszal, hogy mindennapos rutinná váljon. Ez alatt fejlődik, megváltozik az élete szép lassan, az érdeklődési körével együtt és minden nehézség nélkül elfelejti az előző életét. Persze, ezt így egyszerű kijelenteni, mert nyilvánvalóan megvannak a buktatók is, mint minden területén az életnek. Nem minden jelöltből lesz híres tornász, de nem is fontos, hogy mindenki híres legyen. Elég, ha belekóstol ebbe az életmódba és a mindennapjaiban alkalmazza, gyakorolja. 
És most térjünk vissza a dohányzáshoz és nézzük meg, hogyan tud segíteni ez a módszer.  Mindenkinek megvan az oka, hogy miért szokott rá a dohányzásra, valamint arra, hogy miért dohányzik még mindig, milyen módszerekkel próbált esetleg leszokni róla. Egy beszélgetés során a Coach feltárja ezeket az okokat-okozatokat anélkül, hogy vájkálna a személy múltjában, úgy irányítva a beszélgetést, hogy a jelölt végig jól érezze magát, ne kerüljön kényelmetlen helyzetbe. A beszélgetés során feltárulnak azok a tévhitek, hiedelmek, rosszul beidegződött szokások, melyek kötve tartják az adott személyt ebben a helyzetben. Ez a kiindulópont, ezután kezdődik az edzésterv. Az edzésterv alapja egy jövőkép kialakítása lesz, mely keretében felvázoljuk az ügyféllel közösen, hogy miként képzeli el az életét a jövőben. Milyennek látja magát, vagy milyennek szeretné látni magát? Ha ez megvan, akkor elkészülhet az edzésterv, mit kell tenni azért, hogy a kívánt jövőt el tudjuk érni. Az edzéstervet a coachee igényeire, lehetőségeire és képességeire szabva alakítjuk ki, hagyjuk, hogy ő válassza ki magának a megfelelő módszert, mi csak támogatjuk abban, hogy ezt megtalálja. Ha ez elkészült, akkor igazából a Coach átváltozik egy Mentorrá, aki ott van, ha szükség van rá, hogy erősítse, pozitív megerősítésekkel támogassa, hogy sikerüljön elérni a
kívánt célt, belakni a megalkotott jövőképet! 

A coaching folyamat elsődleges célja minden esetben, végkimeneteltől függetlenül az, hogy az ügyfél jól érezze magát saját bőrében, játékként élje meg a folyamatot, örüljön a legkisebb eredménynek vagy változásnak is.”

Dénes Erzsébet Gyopár
life,-business coach
Lineo International Consulting Kft.
www.coaching-mediation.hu

 

Leave a Reply.